Syv udbudsprocedurer
En ordregiver vælger udbudsprocedure efter opgavens karakter og kompleksitet. Opgaver udbydes derfor forskelligt, afhængigt af om der er tale om et indkøb af en standardvare, en specialudvikling af et produkt eller en ydelse, samt det relevante marked.
Der findes syv udbudsprocedurer,
Offentligt udbud
Begrænset udbud
Udbud med forhandling
Konkurrencepræget dialog
Innovationspartnerskab
Udbud med forhandling uden forudgående bekendtgørelse
Projektkonkurrence
Tidsfrister kort fortalt
Som hovedregel skal alle tidsfrister under udbud være ”passende”, men udbudsloven fastsætter samtidig en række minimumsfrister samt tilfælde, hvor en tidsfrist kan forkortes eller skal forlænges, hvis omstændighederne kræver det.
Tidsfristerne i udbudsloven er opdelt i:
Passende tidsfrister
Minimumsfrister
Forkortelse af tidsfrister
Forlængelse af tidsfrister
Definitioner Begrænset udbud Her foregår valget af leverandør i to trin: En prækvalifikation af ansøgere og en egentlig tildeling af kontrakten pba. tilbud fra prækvalificerede ansøgere.
Udbudsforretningen offentliggøres ved, at der annonceres efter interesserede tilbudsgivere. Ud fra nogle offentliggjorte udvælgelseskriterier opfordres et antal leverandører til at byde på opgaven (prækvalifikation). Ved begrænset udbud kan tilbud således kun afgives af dem, som kommunen indbyder eller opfordrer til at byde. Ordren tildeles som ved offentligt udbud ud fra nogle på forhånd fastlagte tildelingskriterier. Der må ikke forhandles med tilbudsgiverne. Innovationspartnerskab I et innovationspartnerskab er udvikling af en løsning og indkøbet tænkt sammen i ét samlet udbud. Proceduren kan anvendes til at indgå aftaler om at udvikle innovative varer eller tjenesteydelser. Der skal dog være tale om reel innovation, dvs. at det skal være løsninger, der ikke findes på markedet i forvejen. Efter et forhandlingsforløb kan der indgås kontrakt om udvikling og køb af den endelige løsning. Konkurrencepræget dialog Udbudsformen konkurrencepræget dialog kan anvendes for særligt komplekse kontrakter.
Den konkurrenceprægede dialog sondrer mellem en dialogfase, hvor der indledes drøftelser/forhandling med udvalgte ansøgere og en fase, der indeholder egentlig tilbudsgivning. Offentligt udbud Her kan alle interesserede rekvirere udbudsmaterialet og afgive tilbud.
Tilbuddene afgives på baggrund af annoncering på www.udbud.dk. EU-udbud skal endvidere annonceres på TED-databasen. Ordren tildeles ud fra de offentliggjorte tildelingskriterier. Der må ikke forhandles med tilbudsgiverne. Projektkonkurrence En projektkonkurrence er en fremgangsmåde, hvor en ordregiver kan få planlægnings- eller projektarbejder udført efter en konkurrence med eller uden præmiering.
Projektkonkurrencer kan være særligt velegnede, når en ordregiver ønsker at give tilbudsgiverne stor frihed til at komme med forslag til, hvordan en opgave kan løses. Ordregiver beskriver de behov, der ønskes dækket, og overlader det til konkurrencens deltagere at foreslå løsninger. Der er ikke tale om en egentlig udbudsprocedure. Men ordregiver har mulighed for at tildele en kontrakt på baggrund af projektkonkurrencen og gennemføre vinderprojektet på baggrund af udbud med forhandling uden forudgående bekendtgørelse. Projektkonkurrencer ses i praksis især anvendt i forbindelse med arkitektkonkurrencer og byplanlægning. Udbud Et udbud er, når en offentlig myndighed på baggrund af et skriftligt udbudsmateriale inviterer private virksomheder til at byde på produktion og levering af udvalgte ydelser. Udbud med forhandling Denne udbudsmetode tager hensyn til de særlige situationer, hvor de alm. udbudsprocedurer ikke er egnede til at finde den rigtige leverandør.
Brugen af udbud efter forhandling betyder at åbenheden omkring indgåelsen af en aftale er meget mindre end efter offentligt eller begrænset udbud. Derfor er det også kun i de undtagelsessituationer, der er angivet i udbudsdirektivet, at det er tilladt at bruge denne metode. Udbud med forhandling uden forudgående bekendtgørelse Proceduren kan kun anvendes i særlige tilfælde. Det er på sin vis misvisende at kalde dette en udbudsprocedure, da den er kendetegnet ved ikke at være underlagt lovens procedureregler i forbindelse med fremgangsmåde, tidsfrister m.v. Den kan bruges i tilfælde, hvor der er ingen, eller kun irrelevante ansøgninger eller tilbud, eller hvis der kun findes én leverandør på et marked, der kan levere det ønskede.